Skip to main content

Därför hoppar hundratusentals svenskar över lunchen

large-amore_per_favore_kopia.jpeg_kopia.jpg

 

Regelbundna och hälsosamma måltider är A och O för att må bra. Trots det visar en undersökning från Picadeli att var tionde svensk skippar lunchen. Den vanligaste missuppfattningen är att det inte är en viktig måltid, men även tidsbrist och en vilja att spara pengar är några av de anledningar som svenskarna listar för att välja bort lunchen. 

Så många som var tionde svensk hoppar regelbundet över lunchen. 6 av 10 svarar att de helt enkelt inte tycker det är ett viktigt mål, medan 20 procent säger att de inte har tid. Även de bistra ekonomiska tiderna tycks spela roll: närmare 2 av 10 menar att de dissar lunchen för att spara pengar.

Det är några av insikterna från årets upplaga av The Vegocracy Report som Kantar genomfört på uppdrag av Picadeli. I rapporten undersöks våra matvanor och hur man upplever att de påverkar ens hälsa och livskvalitet. 

- Att många väljer att inte äta lunch beror till viss del på okunskap. Kanske tänker man att lunchen inte behövs, eller att man sparar pengar på att hoppa över den. Men i slutändan leder ofta en skippad lunch till att man köper något snabbt och ohälsosamt senare under dagen. I längden kan det bli påfrestande för hälsa, humör och ork, säger Louise Svensson, legitimerad dietist och produktutvecklare på Picadeli.

Picadeli etablerades på västkusten år 2009 och har sedan dess arbetat för att uppmuntra människor till nya, hälsosamma matvanor – även när man är på språng eller tiden och inspirationen tryter. Idag har Picadeli över 1 000 salladsbarer i hela landet, vilket gör matutbudet tillgängligt för många. Snittpriset på 63 kronor per sallad gör dessutom Picadeli till ett prisvärt lunchalternativ.

– Att skapa fungerande, hälsosamma matvanor är viktigt. En skippad lunch leder till att blodsockret sjunker – och med det energinivån, koncentrationsförmågan och tålamodet. På lång sikt kan slarv med måltider få allvarligare konsekvenser som näringsbrist, metaboliska problem och en pendlande vikt, säger Louise Svensson.

Såhär svarar svenskarna:

  • 10 % svarar att de skippar lunchen
  • 59 % säger att de dissar lunchen för att de inte tycker att det är ett viktigt mål 
  • 19 % svarar att de inte äter lunch för att de inte har tid
  • 15 % uppger att de hoppar över lunchen för att spara pengar
  • 7 % säger att de avstår lunchen på grund av kostskäl

Källa och bild: Picadeli