Skip to main content

Här mognar 130 miljoner bananer varje år

header_prm.png_kopia.jpg

 

Frukternas superstjärna bananen är världens mest exporterade frukt. Och Sveriges mest sålda. Varje år äter svenskarna omkring 100 bananer per person. Vägen till landets butiker går via en högteknologisk anläggning i Helsingborg, där 25 000 bananlådor mognar, varje vecka. Det motsvarar över 2,5 miljoner bananer.

Svenskarna äter i snitt 17 kilo bananer, varje år. Det motsvarar omkring 100 bananer. I norra Europas största anläggning för hälsosam och hållbar mat, Greenhouse i Helsingborg finns en högteknologisk miljö, optimerad för att ta hand om Sveriges mest sålda frukt. Från Greenhouse levereras mängder med frukt och grönt dagligen, och bananerna spelar en viktig roll: här finns Sveriges modernaste bananmognadsanläggning.

Varje vecka mognar i snitt 25 000 lådor bananer i något av anläggningens 12 hermetiska rum. Genom minutiösa kontroller av temperatur, luftflöde och syre kan frukterna bli ätmogna i tur och ordning. Temperaturen justeras ibland med så lite som 0,1 grader för att optimera mognadsprocessen. I processen används också Etylen från äpplen, en helt naturlig gas som uppstår då växterna andas och som skyndar på mognaden.

Bakom bananmognadsprocessen finns Greenfood-bolaget Ewerman, som importerar och säljer 24 miljoner kilo bananer per år. En stor del av den svenska importen, med andra ord. En viktig insats för den svenska fruktkonsumtionen. Kanske särskilt med tanke på att Sverige är det icke bananproducerande landet i världen som äter flest bananer per person. Ett sätt att hantera en varierad tillgång är bananmognadsrummen. Här kan flödet jämnas ut, eftersom man helt enkelt kan styra hur snabbt bananerna mognar. Det minimerar svinnet, och möjliggör en hållbar kedja.

Källa och bild: Greenfood