Skip to main content

Bubble Tea letar sig utanför Stockholm

oliver.jpeg

 

Bubble Tea, Boba Tea, Pearl Milk Tea, Black Pearl Tea, Bubbelte – kärt barn har många namn. Denna tebaserade dryck, som uppfanns på 1980-talet i Taiwan, finns nu över hela världen och inte minst i Stockholm. Att det öppnat ett sådant café i lilla Laxå är kanske ett tecken på att det verkligen är på väg att spridas.

I början av september gjordes det genom CSS Networking program en trendspaning i Stockholm som också presenterades i denna tidning. Där ingick bland annat ett besök på Oolong Tea House i Hötorgets T-bana. Ett café med skandinavisk stil och asiatiska smaker som serverar just Bubble Tea.

Den här artikeln ska dock handla om Oliver och Paula Kihlberg som öppnat ett Bubble Tea Café i stationshuset i Laxå, en liten ort i södra Närke, strategiskt belägen med såväl västra stambanan som E20 i samhället.

 

pixabay.jpg

De små mjuka bollarna går att äta, är glutenfria och veganska och görs i de flesta fall görs tapiokastärkelse. (Foto: Pixabay)

 

Men först en beskrivning av produkten som sådan:

Bubble Tea är en söt och uppfriskande dryck som kan drickas både varm och kall med sugrör. Basen är tapiokapärlor och te och oftast tillsätts även mjölk och någon form av smaksättning. Hemligheten bakom den bubblande konsistensen är de mörka geléliknande tapiokapärlorna som man lägger i botten av glaset. Dessa små mjuka bollar går att äta, är glutenfria och veganska och görs i de flesta fall görs tapiokastärkelse. När det gäller teet kan man ha i vilken sort man vill, men det är vanligast att bubbeltedryckerna baserar sig på svart te, grönt te eller oolong-te.

- Jag har en vän som säljer tapiocapärlor lokalt och insåg att det inte finns någon leverantör i Sverige. Så jag och min mamma Paula bestämde oss för att starta en grossistverksamhet för produkter och maskiner med lager här i Laxås stationshus. Eftersom det fanns en lokal intill som tidigare varit café, tyckte vi att det kunde vara intressant att testa försäljning här, säger Oliver Kihlberg.

 

tre.jpeg

I stationshuset i Laxå har Oliver Kihlberg (till höger) hjälp av lillasyster Nicolina Kihlberg och Rassmus Nordqvist.

 

Sagt och gjort. För tre veckor sedan öppnade man den lilla serveringen och den lokala uppmärksamheten har varit tämligen stor. Både i media och bland kunder. Man har 20 olika sorter men framför allt planer på ytterligare caféer.

- Vi kommer att öppna ett i Rastpunkt som är en anläggning utmed E20-genomfarten. Där blir vi ett komplement till det övriga utbudet som består av Subway, Burger King och en Time-butik. Nästa etablering blir i Mariebergs Köpcentrum utanför Örebro. Där har vi fått en plats på restaurangtorget, säger Oliver och berättar att antalet smaker då ska utökas till mer än det dubbla och att sortimentet ska kompletteras med mackor och bakverk.

Under de gångna veckorna har Oliver och Paula haft en hel del kunder i stationshuset, både nyfikna och sådana som redan känner till drycken.

- En del har aldrig smakat förut, och andra är riktiga Bobafantaster.

Friskt satsat, hälften vunnet! Vi följer utvecklingen av Bubble Tea, såväl i Laxå som i landet totalt.

Text och foto: Gunilla Pihlblad

 

dag.jpeg

Artikelförfattarens sällskap testade Bubble Tea för första gången och gjorde tummen upp.