Skip to main content

Glad och go’ advent med glass i Hjortkvarn

fyra_tjejer.jpeg

 

Ett inlägg på sociala medier fångade vår uppmärksamhet. Den populära sommarglassrestaurangen i Hjortkvarn öppnade i lördags för en ”winter edition”. Pyntat för advent och med flera nya smaker samt premiär för egen pralintillverkning. 

- Det finns flera skäl och är värt ett försök, säger ägaren Anders Isacson.

Ett av dessa skäl är att Anders förlorade en vadslagning med personalen 2015.

- Vi tävlade om flest likes på Facebook och jag utlovade att jag skulle stå här som ”juli-tomte” om jag förlorade. Så fick det också bli men faktum är att det födde idén om en fortsättning.

- Vi har behov av mycket personal på sommaren och vill gärna fånga upp några av dem även under vintern. Så där har vi ett annat skäl. Dessutom har vi precis börjat testa ett nytt ben i verksamheten - pralintillverkning. Även till det behövs det personal.

 

anders.jpeg

Anders Isacson med familj driver sedan 2007 Go’ Glass som har tillverkning och restaurang i Hjortkvarn utmed riksväg 51 som går mellan Örebro och Norrköping.

 

Hjortkvarn är en liten ort tillhörande Hallsbergs kommun. Den ligger på gränsen mellan Närke och Östergötland, drygt fyra mil från Örebro. Riksväg 51 går rakt genom samhället och här öppnades för 18 år en glasskiosk som vuxit och blivit en stor attraktion och destination. Åker man förbi här en sommardag kan man se en proppfull parkering och köer på 50-60 meter.

- En bra dag har vi mellan 1200 och 1500 kunder, säger Anders Isacson och berättar att han och hans fru Marianne startade ett företag för försäljning av råvaror och maskiner till bagerier, konditorier och glassbarer.

- Det knoppade av sig med såväl tillverkning av tårtdekorationer som italiensk glass. På något vis blev det naturligt att också sälja glassen på platsen.

 

kunder_vid_disk.jpeg

Lördagen den 30 november var startdatum för vinteröppet som sedan pågår varje dag till och med 8 december.

 

Byggnaden i Hjortkvarn är i sitt ursprung en bensinstation som byggts om och ut. För den där glassförsäljningen visade sig vara ett bra grepp och krävde snart mer än bara en kiosk. Idag har man en restaurang med 40 sittplatser inomhus och 150 utomhus och säljer glass över disk för cirka fem miljoner om året. Hela företaget, Onyx Trading, omsätter cirka 14 miljoner.

Just det, namnet är Go’ Glass och det har liksom kommit till av sig självt.

- Vi hade inget namn men när tillräckligt många hade sagt ”vilken go’ glass” så blev valet enkelt, säger Anders och berättar att man har några återförsäljare, bland annat i Askersund, Örebro och Kolmården.

- Men vi måste tyvärr tacka nej än så länge. Kapaciteten räcker inte till för mer tillverkning.

 

glass_annu_narmare.jpeg menyskyltar.jpeg 

Speciella julsmaker och menyer har skapats för Go’ Glass Winter Edition.

 

Det man tillverkar är alltså italiensk glass, gelato, och sorbet. Smakerna är många, 54 i diskarna och sammanlagt 100 på ett år. Man har även egen mjukglass, just nu i fyra smaker. Glassen serveras traditionellt i strutar, rån och bägare samt i uppläggningar av olika slag.

- Tidigare kunde kunderna komponera sina egna uppläggningar. Men det fungerar inte när köerna är långa. Så vi försöker ha en blandad kompott för att tillfredsställa alla.

Störst i volym är chokladglassen. Anders menar att den är bra att kombinera med andra varianter och därför ofta blir ett förstaval. Och på tal om försäljning så återkommer han till hur viktigt det är med personal som gillar sitt jobb.

- Det är inte självklart att få tag i säsongspersonal, och ännu mindre att få behålla dem år efter år. Vi behöver ett tjugotal under sommaren men klarar oss med sex till sju på vintern. Men oavsett vilka som jobbar och när de är här, så är alla trevliga och glada. Något som blivit ett signum för oss.

 

pralindisk.jpeg

Efterfrågan på praliner har funnits en tid. Man testade redan i slutet av sommaren och nu har tillverkningen tagit fart.

 

Go’ Glass/ Onyx Trading är i allra högsta grad ett familjeföretag. Redan från start har hustrun Marianne funnits med i verksamheten liksom barnen Tim och Lina. Eftersom de bor i Hjortkvarn,  lever de med sina jobb mer eller mindre dygnet runt. Inte helt överraskande har de också utsetts till årets företag i kommunen och av Företagarna.

Men så var det då detta med ”winter edition”. Undertecknad anlände till Hjortkvarn kl 13 den fösta öppna dagen och stötte direkt på en liten kvartett vid parkeringen. De hade glassbägare och julmust och passade samtidigt på att rasta hunden. ”Jättemysigt”, sa de.

 

serveringen2.jpeg

Go’ Glass har 40 platser inomhus och 150 utomhus. Ibland på sommaren är det fullt överallt.

 

Vägen fram till ingången är pyntad och skyltar talar tydligt om vad som gäller. Inne i lokalen är det julgran, tomte, paket och inte minst flera julsmaker som annonseras ut vid disken. Vad sägs om pepparkaka, saffran, apelsin med choklad, polkagris och kanel? Möjligtvis är det något av detta - eller allting - som sprider en ljuvligt julig doft och skapar stämning. Den nya pralintillverkningen har resulterat i en liten disk vid sidan av glassen.

- Vi har en hel del kunder på Onyxsidan som efterfrågat just praliner och bestämde oss för att testa både det och fyllda chokladkakor. Det passar ju extra bra nu till jul, säger Anders och bjuder på ortens stolthet, Hjortkvarnspralinen.

- Belgisk choklad med hasselnötsfyllning och dessutom med en liten hjort på ovansidan.

Från och med denna dag har man öppet 12 till 18 alla dagar till och med 8 december. Hur det blir nästa vinter återstår att se. Helt klart är dock att man öppnar för 2025 års säsong senast 1 maj.

Text och foto: Gunilla Pihlblad

På bilden överst från vänster: Marianne Isacson, Sanna Mickelsson, Lina Isacson och Anna-Maria Inzsöl

 

kunder_med_hund.jpeg