Vi har testat årets julskinkor från Scan
Nu är det dags för årets julskinketest. Det finns många färdigkokta julskinkor på marknaden. Vi har återigen valt ut ett antal av Scans färdigkokta. Resultatet påminner om förra året, med några undantag.
Vi har testat fem skinkor och våra kriterier är även i år konsistens, smak, sälta och helhetsintryck. Vår panel (ålder mellan 23-66 år) var nyfikna på om skinkan från Halla gård kunde försvara sin förstaplats från förra året.
Alla de 5 skinkor som testades fick även i år klart godkänt, men förstapriset blev delat mellan skinkan från Halla Gård och Scan Gourmetskinka.
Färdigkokt Julskinka, Frigående Utegrisar
Färdigkokt Julskinka, Frigående Utegrisar Året Runt (Betyg 5+)
En vinnare även i år men den måste dela förstaplatsen med Scan Gourmet. Även i år en uppskattad skinka med fin konsistens, god skinksmak och lagom sälta. Skinkan har en välbalanserad smak och ett trevligt tuggmotstånd. Trots att den inte har så mycket fett, så upplevs den inte torr. Snarare tvärtom.
Julskinkan från Scans hållbarhetgris kommer från Halla Gård i Västergötland. Skinkan är färdigkokt, tillagad genom ugnsbakning och väger cirka 2 kg. Grisarna på Halla Gård går fritt, och kan böka och beta i jorden. Omdömen från panelen är ”fortfarande i topp”, ”mycket saftig” samt ”en av de bästa julskinkorna”. Extra roligt är det att man vet att god djurhållning är gårdens ledord.
Färdigkokt Julskinka, Gourmet
Färdigkokt Julskinka, Gourmet (Betyg 5+)
I år blev också Scan gourmetskinka en vinnare i vårt test. Denna skinka har placerat sig mycket högt i andra tester de senaste åren, och vunnit flera. Scan beskriver Gourmet som en lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg.
Årets skinka hade något mindre sälta än förra året och fortfarande lika härlig saftighet. Det är en rund och fin skinka med mycket smak. ”Riktigt god” och ”bra tuggmotstånd var några av omdömena.
Färdigkokt Julskinka av rapsgris
Färdigkokt Julskinka av rapsgris (Betyg 4)
Scans rapsgrisskinka föds upp på foder gjort av svensk raps. Köttet från rapsgrisen är saftigare, mörare och mer smakrikt än vanligt griskött. Detta tack vare en bättre fettbalans med högre andel nyttiga, omättade fetter som Omega 3, menar Scan.
Panelen tycker att årets skinka var mindre salt än förra året och därmed hoppade den upp en placering. Skinkan har en god skinksmak, och den är saftig och fin i konsistensen.
Färdigkokt Julskinka Piggham
Färdigkokt Julskinka (Betyg 3+)
En julskinka gjord på svenskt Pigghamkött. Omdömet från panelen är överlag ”bra”. Konsistensen och smaken får klart godkänt. Sältan är balanserad och den är saftig. Dock placerades skinkan totalt något lägre än förra året helt enkelt därför att de ovan var bättre.
Julskinka Mini
Julskinka Mini (Betyg 3)
Tanken med Mini-skinkan är att man ska kunna ha nygriljerad skinka vid flera tillfällen under julhelgen. Den passar utmärkt för mindre hushåll snarare än för en butik som tillverkar många skinkmackor, men har man en mindre butik och inte säljer så många mackor på en dag så är den ett utmärkt alternativ.
Miniskinkan väger runt 800 gram och är tillverkad av skinkrostbiff av Piggham. Genom att den kokat långsamt i påse så bidrar det till en saftig och smakrik skinka. Panelen gav klart godkänt betyg för konsistens och smak. Dock upplevde man i år också att denna skinka var lite för salt, vilket gjorde att betyget stannade på 3.
Text och bild: Vår skinkpanel