Kedjan Five Guys gör entré i Sverige
I början av året planerar den amerikanska kedjan Five Guys att öppna sin första restaurang i Klang Markets gamla lokaler i Hötorgsskrapan, precis vid Sergels torg i centrala Stockholm. Här kommer det serveras upp till 200 gram stora hamburgare och dubbelfriterade pommes frites.
Five Guys planerar även att öppna restauranger i nio andra svenska städer, bland annat i Göteborg, Malmö och Uppsala. De hoppas också etablera sig i Danmark och Finland. Visionen är att inom 5 år ha öppnat 20 restauranger i Norden. I dag har de 1700 restauranger i 24 länder världen över.
Five Guys grundades år 1986 av familjen Murrell i Arlington i Virginia, USA. Fokus var då endast på take away. I början av år 2003 blev familjeföretaget en franchise, och har sedan vuxit snabbt. I dag kan man även sitta i restaurangen och äta.
Något som är lite ovanligt med Five Guys är att de inte har någon signaturburgare. Alla kunder får möjlighet att komponera ihop sin egen burgare genom att välja bland 15 olika ingredienser. Det ger dem närmare 250 000 möjliga kombinationer. Five Guys använder enbart färska ingredienser, det finns inga frysar i deras restaurangkök.
- Tanken är att om det kommer in ett gäng med tio personer så kan alla få helt olika burgare beroende på hur de vill ha den. Vi lagar maten och skär upp grönsakerna varje dag. Allting är färskt, till och med brödet. Jag tror ingen har det konceptet i Norden, att allting är så färskt när det kommer till ingredienserna, förklarar Five Guys Scandinavias vd Mohammed Taoussi för Foodnet.
Text: Ann Hedlund
Bild överst: Colourbox
Bild nedan: Lånad från Five Guys hemsida