Frukostmackor på språng på Odenplan
Nu är det inte själva mackorna som är på språng över Odenplan i Stockholm. Men tack vare Johan Svensson har de som vill ha en rejäl macka ”on the go” sedan några veckor tillbaka en helt ny möjlighet. Han har nämligen startat försäljning av något som han själv tycker har saknats. Och det har gått riktigt bra.
Behov föder som bekant idéer. Johan Svensson, konsult inom digital marknadsföring och affärsutveckling samt innehavare av E-handelsmäklarna, började för några år sedan pendla från Sollentuna till Stockholm City.
- Jag äter inte frukost hemma utan köper gärna något på väg till jobbet, säger han och berättar att han upptäckte ett hål på marknaden.
- Utbudet som finns via kedjor av olika slag är enligt min åsikt inte riktigt optimalt. Framför allt inte prisvärt. Så jag tänkte att det vore intressant att testa en enklare försäljning med mer rejäla mackor.
Sagt och gjort. Han ansökte om att plats på Odenplan som ju är en stor pendlarknutpunkt. Till sin förvåning fick han tillstånd ganska snabbt. I första hand för att testa under två månader. Den 14 januari drog han i gång verksamheten med det påpassliga namnet Dagobert.
- Grundfilosofin är att smörgåsen ska vara väldigt god och värd pengarna. Därför har vi tagit fram en frukostmacka, gjord samma morgon, på gott bröd och generöst med pålägg och tillbehör, byggd på höjden med dubbla lager. Det blir både godare och saftigare. En nivå till, helt enkelt.
Mackorna är byggda på höjden - heter man Dagobert måste man ju leva upp till namnet - och innehåller rejält med pålägg.
Mackorna gör Johan på en restaurang i närheten där han hyrt in sig. Försäljningen sker vid ett bord och markisen över detsamma har hans svärmor sytt. Tillbehör finns i form av varma och kalla drycker och det säljs också färdiga paket med bland annat müslibars i.
Själva smörgåsarna är fyllda med rejäla skivor pålägg och tillbehör. Med hjälp av sina följare på Linkedin testade han sig fram till olika varianter och har redan bytt bort stekt ägg och falukorv som fått lite färre röster, mot brie och salami. Det finns även varianter på bröd; grovt och ljust samt glutenfritt.
- När det gäller påläggen har jag utgått från mina egna favoriter som framför allt är ägg och kaviar samt leverpastej med saltgurka. Men det har kommit in väldigt många spännande tips och över 700 personer har röstat hittills.
Vad får du för kommentarer på plats?
- Massor. Allt från ungdomar som frågar om det är gratis, till chaufförer som jag bjuder på kaffe. Folk är duktiga på att ge feedback och jag lyssnar verkligen. Så har jag till exempel lagt gurkskivor ovanpå leverpastejen i stället för de lite snitsigare stavarna som jag hade bredvid. Leverpastejmackorna gjorde jag först på ljust bröd men bytte till mörkt efter önskemål. Och så har jag slutat blanda ut kaviar med creme fraiche för att få den mildare. Det visade sig att man ville ha mer smak.
Förutom att det säljs allt fler mackor till frukostsugna förbipasserande, har det dragits i gång ett socialt projekt där kunder skänker mackor till behövande.
Hur har det gått de här första veckorna?
- Jag hade inga jättestora förhoppningar men det har verkligen gått över förväntan. Förra veckan sålde jag i snitt 72 mackor per dag. Jag har också jobbat för att få så mycket förbeställningar som möjligt, vilket också har fungerat bra. Två tredjedelar har gjorts på beställning vilket så klart underlättat beräkningen. Ordinarie pris per macka är 49 kronor, förbeställer man är det en tia billigare.
Hur marknadsför du Dagobert?
- Jag sköter själv Linkedin medan min dotter har hand om Instagram och Tiktok. Facebook har jag valt bort. För övrigt verkar det sprida sig i takt med att folk handlar. Uppenbarligen är kunderna nöjda.
Du jobbar också med ett socialt tänk?
- Den 15 januari tog Maria Gunnarsson som driver Restaurang Myra i Åre, initiativet till att skänka sin frukostsmörgås till någon som behövde den mer. Det blev starten på rörelsen #Myrafrukost där allt fler följer Marias fina exempel till välgörenhet. I måndags skänkte Growth Marketing Sweden AB och vd Jorge Castro 100 frukostsmörgåsar! Nu hoppas jag att ännu fler tar efter.
- Smörgåsarna levereras till Convictus Råd & Stöd som serverar frukost varje dag till behövande vid Odenplan eller via Stadsmissionen till några andra behövande i stockholmsområdet.
Om testperioden löper väl ut kan det dyka upp Dagobert-mackor på fler pendlarställen.
Framtidsplaner?
- Nu är ju detta ett test på två månader. Går det jättebra har jag en förhoppning att kunna öppna upp på ytterligare några lämpliga pendlarställen under våren.
Johan Svensson säger avslutningsvis att det allra roligaste är att få jobba med händerna och skapa något samt att han upptäckt att även finns roliga stories för varje smörgås.
- När jag försökte hitta olika recept och kombinationer av pålägg visade det sig finnas väldigt intressanta berättelser bakom. Många smörgåsar är ju influerade från både historien och olika länder och kulturer. Och så fick jag lära mig att smörgåsen började som en förrätt i Sverige på 30-talet.
Dagobert ligger mitt på Odenplan där man går upp och ned till både tunnelbana och pendeltåg. Öppettiderna är måndag till torsdag, 07.30-9.30.
Text: Gunilla Pihlblad
Foton från Dagobert