Skip to main content

Från bensinstation till hantverksrosteri


gerre-kaveh.jpg_kopia.jpg

 

I år fyller Gåshaga Kafferosteri tio år. Företaget är en uppstickare i kaffebranschen och kan sägas ha sitt ursprung från hyrfilmernas värld. Fortfarande finns det många i vår bransch som minns Bonver och inte minst Gerre Versteegh vars resa började redan i slutet av 1970-talet med en bensinstation på Strandvägen i Stockholm.

- Vi testade olika idéer att utveckla macken. Bland annat var vi först med att erbjuda hyrfilm, detta utvecklade vi till allt fler stationer och butiker. Till slut distribuerade vi 60 procent av alla hyrfilmer i Norden, vilket innebar 60 miljoner filmer per år, skriver Gerre Versteegh i en tillbakablick men påpekar samtidigt att det nu handlar om kaffe.

Så hur föddes Gåshaga Kafferosteri?

- Kaffe på macken?! Då höjde man på ögonbrynen, men idag är det en självklarhet. Vi var tidiga med att erbjuda kaffe på Strandvägen och med tiden utökades utbudet till att även innehålla korv och bake off.

2010 vände videomarknaden snabbt neråt och man sökte nya verksamheter. Helst något som man kunde förse bensinstationer och butiker med. Det började med glass, frozen yoghurt och slush men samtidigt fanns en längtan efter ett bra kaffekoncept. Espressomaskiner med hela kaffebönor, som maldes direkt när kaffet skulle bryggas.

- Det levererade en bättre kaffeupplevelse och vi började söka. Till slut hittade vi den bästa kaffemaskinen hos Franke. 2015 lanserade vi ett kaffekoncept och hade nu en bra grund. Men kaffet inte var tillräckligt bra för att nå den toppkvalitet vi eftersträvade. 

 

skarmavbild_2025-01-30_kl._09.32.43.png

Konceptet Coffe to love är utvecklat för Emabs stationer/butiker.

 

Då föddes nästa idé – ett eget kafferosteri!

- Jag fick kontakt med Kaveh Azizian, nordisk baristamästare, och tillsammans började vi att utveckla ett eget kaffe. Med ett mikrorosteri kunde vi ta ett grepp om hela kaffeupplevelsen från böna till kopp. Ekologiska specialkaffebönor av högsta kvalitet, långsamt rostade, slow-roast, blev en central del av verksamheten.

Gerre Versteegh jämför att rosta blandade bönor med att laga potatis, kött och sås i samma panna.

- Det gör man inte. Därför rostas varje bönsort separat och blandas sedan efter Kavehs recept, för att kunna erbjuda olika typer av smakupplevelser till våra kunder.

Men det tar inte slut där.

- Kaffemaskinen är central för kaffets smak. Maskinerna i våra koncept ställs noggrant in efter kaffets egenskaper.

 

espresso.jpg

Rätt bönor, rostade på rätt sätt är tillsammans med rätt maskin, det som ger bäst kaffe.

 

Gerre Versteegh är stolt över sitt mikrorosteri som han menar ger ”kanonkaffe”.

- Folk blir mer och mer kvalitetsmedvetna. Slowroast ger riktigt bra kaffe, och det kommer uppskattas ännu mer framöver. Jag tror starkt på att kaffets framtid handlar om kvalitet. Med vårt hantverk och passion för bättre kaffe kommer Gåshaga Kafferosteri fortsätta vara pionjärer med nya standarder för kaffeupplevelser i Sverige.


Sammanställt av Gunilla Pihlblad med text och bilder från Gåshaga Kafferosteri

Foto överst: Gerre Versteegh, grundare och ägare till Gåshaga Kafferosteri, med Kaveh Azizian, rostmästare.

 

P.S. Gåshaga Kafferosteri har nyligen förvärvat kaffeverksamheten från DSolution, och beskriver affären som ett strategiskt steg för att stärka positionen som en ledande aktör av högkvalitativa kaffelösningar. Förvärvet omfattar alla tillgångar från DSolutions kaffeverksamhet inklusive kunder. Överlåtelsen förväntas vara slutförd den 1 februari.