Svenska gatuköksklassiker #1: Wallmans i Norrköping ett av de äldsta?
Själv handlade jag glass där i början av 60-talet och mosbricka i slutet av samma decennium. Under 70-talet blev hamburgarna mer intressanta och numera åker jag dit med barnbarnen och köper Bamselådor. Välkomna till Sibylla Wallmans vid Folkparken i Norrköping. Först ut i en serie artiklar om klassiska svenska gatukök.
Läget är egentligen fantastiskt vackert. För kiosken har alltid legat mellan Norra promenadens lindallé och Folkparken, Norrköpings stora stadslunga. Men det är inte bara vackert utan också perfekt ur kundsynpunkt. Lätt att komma intill och många som kombinerar kioskbesöket med aktivitet i parken.
När Sven Wallman startade sin verksamhet under tidigt 60-tal låg den lilla kombinerade korv- och glasskiosken lite längre ned i Promenaden jämfört med dagens läge. Glassen var för övrigt egentillverkad och mina smaklökar minns fortfarande en med blåbärssmak.
Senare under 60-talet blev det en kortare flytt till dagens läge och en ny fin kiosk. När man blir lite nostalgisk kanske man inte minns allt rätt. Men för mig känns det som det alltid var mycket folk vid Wallmans. Inte minst när man gick hem efter en kväll på den närbelägna ungdomsgården. Min kompis och jag brukade dela på en mosbricka med bostongurka, senap och ketchup – ingen korv alltså – och jag tror att den då kostade 1,20.
När serveringen byggdes till blev det ett stort lyft för det populära gatuköket.
Sven Wallman utvecklade gatuköket i mitten av 70-talet, bland annat med en ombyggnad. Han gick bort under tidigt 80-tal och hans fru och son drev det en kortare tid. 1983 kom Anders Andersson in i bilden och han kom att ta Wallmans till nya höjder, bland annat genom att bygga ut med en serveringsdel inomhus och senare även med en uteservering.
- 2008 fick jag ett tips om att Wallmans var till salu eftersom Anders ville dra sig tillbaka, säger dagens ägare Gabriel Cakar som då var verksam i pizzeriabranschen.
- Jag kände att det var rätt tillfälle för mig att göra något annat och såg möjligheterna med det här fina gatuköket.
Inte alla gatukök som blivit ”k-märkta”.
Kombinationen glass och varm snabbmat är än i dag en del av Wallmans profil. Av dagens omsättning på cirka sju miljoner är cirka 30 procent glass. Gabriel har investerat i renovering av inredning och utrustning, allt för att göra det mer lättarbetat.
- Jag tog även över personal, säger han och presenterar mig förr Jenny Johansson som han menar har ”livstidskontrakt”.
- Jag har varit här i 25 år nu och det var mitt första jobb. Trivs så väldigt bra att jag hitintills inte hittat något annat jag skulle vilja göra. Kundkontakterna är det roligaste. Vi har ju mycket stammisar här.
Jenny Johansson har jobbat på Wallmans i 25 år och stortrivs med kundkontakterna.
Både Gabriel och Jenny bekräftar att kunderna uppskattar det klassiska, att man kan köpa korv och mos och att det är en genuin personlig service. Hit kommer både ”raggare” och hantverkare, liksom familjer och turister. Närheten till krematoriet och Norrköpings största kyrkogårdsområde betyder också många arbetare och tjänstemän från den branschen. Faktum är att Wallmans med lite rå skämtsamhet också kallas ”likbaren”.
- Det bjuder vi på, säger Jenny som tillsammans med övrig personal gärna slänger käft med stamkunderna.
Gabriel visar gamla bilder och tidningsurklipp och är märkbart stolt över att förvalta detta klassiska gatukök. Han menar också att Sibylla är viktigt och en stor del av framgången.
- Det betyder både trygghet och bra produkter.
Hans egen favorit i sortimentet är Super Cheese Bacon medan Jenny föredrar Sibylla Meal med två korvar, mos och räksallad.
Tipsa oss gärna om fler klassiska gatukök att berätta om.
Text och foto: Gunilla Pihlblad