Skip to main content

Nordiska glasstillverkare i förening


strutar.jpg

 

2020 bildades en gemensam organisation för de nordiska glasstillverkarna; Nordic Ice Cream Association. Idag har man tolv medlemsföretag och arbetar framför allt med lagstiftningsfrågor och allmänt nätverkande. Man är också medlem i den europeiska sammanslutningen Euroglaces.

Nordeuropa har 32 miljoner invånare och representerar en stor del av den europeiska glassmarknaden, cirka 190 miljoner liter (Eurostat). Så det finns många glassälskare runt om i regionen och de njuter av sitt "is", "iskrem", "glas", "jäätelö", "jäätis", "ledai" eller "saldejums" året runt och bidrar till den höga konsumtionen per capita.

Vi blev lite nyfikna på vilka som är med och vad man gör. Föreningen har kanslistöd från LI - Livsmedelsföretagens branschorganisation och har en generalsekreterare, Marie Rydén. Hon berättar att det har funnits en svensk glassförening länge, men att den nordiska bildades 2020.

- Föreningens mål är att upprätthålla rättvis konkurrens för glassindustrin i Norden och främja det gemensamma intresset för glassindustrin, säger hon och berättar att man vidare genom information och utbildningsverksamhet ska öka kunskapen och förtroendet för glass- och glasstillverkning. 

- Vi informerar fortlöpande medlemmarna om den lagstiftning som sannolikt kommer att påverka deras verksamheter och representera branschen i förhållande till statliga och kommunala myndigheter, organisationer och företag. Samtidigt regleras den interna kommunikationen av konkurrenslagstiftningen.

- När det gäller arbetsgivarfrågor får medlemsföretagen vända sig till arbetsgivarorganisationerna för mat- och dryckesföretag i respektive land.

 

glass_i_disk.jpg

Nordic Ice Cream Associations mål är att upprätthålla rättvis konkurrens för glassindustrin i Norden och främja det gemensamma intresset för glassindustrin.

 

Nordic Ice Cream Association är öppen för registrerade företag eller föreningar i Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge eller Sverige som tillverkar glass och/eller marknadsför glassprodukter i dessa länder. Just nu har man inga medlemmar i de baltiska staterna, men vill gärna ha med företag därifrån också.

På vilket sätt möts medlemmarna?

- Vi ordnar träffar två gånger om året och vår styrelse planerar fortlöpande för verksamheten. På träffarna har vi ofta externa föreläsare och tar upp till exempel tekniska frågor eller till exempel varför det har blivit så dyrt att köpa choklad, säger Marie Rydén och förtydligar att det handlar om att skapa förståelse och kunskap om att tillverka glass.

- Ibland är det på forskningsnivå, ibland mera handfast.

Hur jobbar ni ut mot det allmänna?

- Det är viktigt att vi som förening kan företräda glassbranschen i publika frågor. Just nu är det exempelvis aktuellt med att vara delaktig i branschöverenskommelsen om socker.

Presenterar ni statistik om volymer och försäljning för glassbranschen?

- Vi gör inga egna undersökningar både på grund av konkurrensrättsliga skäl och att medlemmarna inte motsvarar hela marknaden. Sådan statistik kan man dock söka på Jordbruksverkets hemsida.

 

Vanilla ice cream scoops with fresh berries overhead shot

Den europeiska glassföreningen Euroglaces har skapat en branschöverenskommelse som beskriver vad som är ”edible ices”.

 

Nordic Ice Cream Association är medlem i den europeiska glassföreningen Euroglaces som sedan 1961 är ledande organisation för industriella glassföretag. Kontoret är beläget i Bryssel och här finns både små, medelstora och stora företag som medlemmar. Euroglaces uppdrag är att arbeta för att lagstiftning som skapas är anpassad till de förutsättningar företagen verkar i och bygga en gemensam branschsyn på ett brett spektrum av konkurrensneutrala glasspecifika frågor. Man ska också främja sektorns intressen gentemot beslutsfattare och externa intressenter.

Marie Rydén nämner ”Euroglace code”, en unik branschöverenskommelse som beskriver vad som är glass,  ”edible ices”, i Europa.

- Det är viktigt att vi har samma riktlinjer inom hela Europa. Sett i det längre perspektivet kan det också vara värdefullt för detaljister som köper in varor, att känna till denna överenskommelse.

Här kan man läsa om den:

https://www.euroglaces.eu/code-edible-ices

 

marie.jpglogga.png

Marie Rydén är generalsekreterare i Nordic Ice Cream Association.

 

Medlemmar i Nordic Ice Association är idag följande företag nedan. Ordförande är Paal-Otto Hennig-Olsen.

SIA Glass, Sverige

3 vänner, Finland

Hennig Olsen, Norge

Lohilo Foods, Sverige

Triumf Glass, Sverige

Diplom-Is, Norge

GB Glace/Unilever, Sverige

Hansen IS, Danmark
Otto och glassfabriken, Sverige

Kling Glass, Sverige
Engelholms Glass, Sverige

Kulinaris , Norge

Isbjörn-Is , Norge

Ryå-Is, Danmark

 

Text: Gunilla Pihlblad

Bilder från glassföretagens hemsidor samt Pixabay.