Skip to main content

God bakteriekultur växande mattrend

jo-1280.jpg_kopia.jpg

 

Tarmen, som ibland kallas kroppens andra hjärna, har hamnat i fokus när fler och fler upptäcker hur kost kan påverka både fysisk och mental balans. Norrmejeriers Trendrapport 2025 visar att svenskar nu allt oftare väljer mat med probiotika och fermenterade egenskaper för att bygga styrka, balans och välmående från insidan och ut.

Det vi stoppar i oss ska inte bara mätta, utan också stärka kroppen varje dag. Maten ska även bidra till blodsockerkontroll, mentalt välbefinnande och återhämtning. Trendrapporten visar också att inte alla fermenterade produkter innehåller de levande probiotiska bakterier som krävs för att ge effekt. Konsumenterna efterfrågar därför allt oftare produkter med dokumenterat effektiva bakteriekulturer.

Fil, yoghurt och andra fermenterade livsmedel tar därmed en självklar plats i vardagsrutinen – särskilt de produkter som innehåller dokumenterat verksamma probiotiska bakteriekulturer, som exempelvis Verum.

– Hälsa handlar inte längre om quick fixes eller extremdieter. Idag handlar det om att bygga upp kroppen långsiktigt – och det börjar i magen, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier.

Rapporten visar också att on-the-go-lösningar med högt näringsinnehåll blir allt viktigare – frukost, mellanmål och snacks som enkelt kan tas med och konsumeras i farten, utan att kompromissa med funktion eller kvalitet.

Läs hela trendrapporten här

Källa och bilder: Norrmejerier