Klassikernas klassiker har äntligen klart med ny plats
Det finns fortfarande ett antal gatukök som kan räknas in bland ”klassikerna”. Men frågan är om något kan matcha Leons i Norrköping. I cirka 70 år har man serverat gatuköksmat av hög kvalitet och är definitivt kultförklarat. Men de senaste fem åren har samtidigt inneburit en hel del ovisshet, nu dessbättre bytt till visshet.
- Målet är fira 1 maj nästa år i vår nya kiosk på vårt nya läge, säger innehavaren Claes Åkervall.
Jag vågar påstå att det är få norrköpingsbor som inte vet vad Leons är. Dessutom är näringsstället ett mål även för många utsocknes. Sedan mitten av 70-talet ligger det i industriområdet Butängen och sålde därifrån 70 000 korvar och lika många hamburgare förra året. Samt en hel del annat också så klart. Trots hård konkurrens av andra matställen har man lyckats öka omsättningen varje år på den här sidan millenieskiftet. Förra året var den 13 miljoner.
Inte bara en bild på Leon Eriksson och hans fru. Utan lika mycket en fin dokumentation av 50-talets korvkiosker. (Foto från Leons Facebook).
Även om loggan idag är ett trevligt litet lejon, så startades det hela av en riktig ”Leo”, nämligen Leon Eriksson i mitten av 1950-talet. Tillsammans med sin fru började han i liten skala på ett ställe för att senare etablera sig nära Folkets Hus där det var en hel del danser och dylikt på kvällarna.
- Det var då Leons började bli riktigt poppis, säger Claes Åkervall och poängterar att han berättar sin Leons-historia.
- Det är så många som har upplevt och hört och vet, vilket i och för sig är ett tecken på att det betyder mycket i stan.
Folk började mer eller mindre vallfärda till den nattöppna korvkiosken som var innovativ för sin tid.
- Farbror Leon skapade verkligen något nytt. Exempelvis så stekte han wienerkorven, rostade brödet och var först med pommes frites. På den grunden har vi i dag fortsatt eftersom vi säljer lika mycket korv som hamburgare. Samma förhållande gäller mellan mos och pommes.
Sedan mitten av 1970-talet har Leons funnits på Butängen. Ett läge med god tillgång till parkering och allmän samling. (Foto: Gunilla Pihlblad)
Till dagens läge kom Leons i mitten av 70-talet och i början av nästa decennium såldes verksamheten till ett par andra snabbmatsprofiler i Norrköping. Nya ägare i mitten av 80-talet blev Claes svärföräldrar Jack och Britt Gustafsson. 1994 beslutade sig Claes och hans fru Susanne för att ta över gatuköket. Idag jobbar deras yngsta dotter Amanda i företaget och det är också hon som ska bli nästa generation Leons-ägare.
Sedan länge har man vetat att hela Butängen kommer att förändras. Över 100 verksamheter måste omlokaliseras för att bereda plats för kommande infrastrukturprojekt med den så kallade Ostlänken i spetsen. Skarpt läge blev det för cirka fem år sedan och även om kommunen jobbar med att hitta nya lägen så har Claes och Susanne, med hjälp av sina trogna kunder, letat på olika vis. Och alldeles nyligen blev det äntligen klart.
Här på parkeringen vid City-Gross, i det stora handels- och industriområdet Ståthöga/Ingelsta, kommer ett helt nytt Leons att invigas om ett år. Fonden blir naturreservatet med de vackra ekbackarna. (Foto: Gunilla Pihlblad)
- Vi har fått till ett bra avtal med fastighetsbolaget Arwidsro som kommer att bygga upp ett nytt Leons i grannområdet, närmare bestämt på Citygross stora parkering, säger Claes och berättar att de själva måste stå för rivningen av det gamla medan kommunen tar på sig eventuell sanering.
- Kiosken går inte att flytta men vi tar med skärmtaket till uteserveringen och vår stora stolpe. Den nya kiosken blir 150 kvadrat mot dagens 100 och byggs och ägs av Arwidsro. Vi har dock varit med och ritat den och kan lova att man kommer att känna igen sig. Det kommer att kosta oss en miljon att riva och den nya hyran blir 420 000 kr per år. Att jämföra med dagens arrende som är 125 000.
- Men vi har lite idéer om nyheter och räknar med att öka försäljningen. Så ser vi också fram emot att nästa generation tar över även om jag inte är redo att sluta helt. Det är ju fortfarande så kul!
Att hålla fast vid den ursprungliga affärsidén är en av förklaringarna till att Leons varit Norrköpings mesta gatukök i 70 år. (Foto: Gunilla Pihlblad)
Vad är det då som gjort att Leons hållit ställningarna i 70 år och nu på stadig grund kan börja resan mot en helt ny era? Flera saker så klart. Dels sortimentet i vilket ingår många egengjorda produkter som dressingar, gurkmajonnäs och senap samt också färsk pommes frites. Och att man verkligen blivit vid sin läst, fortsatt att vara gatukök med mycket fokus på korv och rejäla portioner. Inte lockats att likna de stora kedjorna.
Claes Åkervall framhåller också på det personliga. Att man uppmärksammar alla stamkunder och engagerar sig i största allmänhet med sponsring och bidrag. Att man ”slänger käft” samtidigt som man är snabba och effektiva. Här finns alla slags kunder, det är verkligen en mötesplats.
- Men inte minst ska vi tacka vår stora och stadiga motorburna kundkrets för att vi har den status vi har. Det ”städade buset” har alltid varit en tillgång för oss och vice versa. Vi vet till exempel att vi kommer få handfast hjälp från motorgården när det blir dags att flytta tak och stolpe härifrån.
Äntligen klart! Claes Åkervall är lättad att ovissheten är över och nöjd med utsikterna för Leons framtid. (Foto: Gunilla Pihlblad)
1 maj har alltid varit Leons stora säljdag. Efter tåget samlas folk här och det är en fantastisk stämning - och full fart i alla luckor. Därför är målet nu att få fira denna högtid 2026 med invigning av nya Leons.
- Då blir det fullt drag. Precis som vanligt, avslutar Claes Åkervall.
Text: Gunilla Pihlblad
Foto överst: Från Leons Facebook
Foto nedan: En riktigt höjdare är denna portion med supergod pommes frites och ”skuren wurst”. Det sistnämnda en specialare för just Norrköping. (Foto: Gunilla Pihlblad)
Klicka på länken från Norrköpings Tidningar och se Claes Åkervall beskriva hur det ska gå till.