Skip to main content

En dröm både för ägare och kunder

jasmine_och_agim.jpeg

 

När Jasmine Eriksson Veliaj och Agim Veliaj i början av året fick möjlighet att bygga upp ett fik i den gamla bensinstationen i Krokek, var det en dröm som gick uppfyllelse. Speciellt för Jasmine som är bagare och konditor och älskar att skapa inom området. Agim har erfarenhet från restaurang och nu ar allt detta förenats på hemmaplan.

Hemmaplan är Krokek, huvudorten i Kolmården som är en del av Norrköpings kommun. Självklart associerar nu de flesta till djurparken och den finns knappt en mil bort. Dessutom en stor del av trafiken som kommer från E4:an och ska ner mot Bråviken och nämnda djurpark. Krokek är en expansiv ort med attraktiva lägen och har ett eget resecentrum där många av tågen mellan Norrköping och Nyköping stannar till.

- Jasmine är uppvuxen här och vi träffades 2006 i Grekland. Själv kommer jag från Albanien och två år senare flyttade jag till Sverige och har sedan dess bland annat jobbat inom restaurang, säger Agim och drar ut stolen för sin svärmor Carina ”Cina” Eriksson som kommer direkt från bakbordet.

- Cina kan allt om historien kring det här stället och är överhuvudtaget en viktig person i vårt nya företag.

 

disken.jpg

Man bakar allt själva utom tekakor och småfrallor. Allt från hålkakor via bullar till småkakor och tårtor. (Foto från Fiket i Krokeks Facebook)

 

Jasmine hade inte möjlighet att vara med vid intervjun men Cina och Agim öser lovord över hennes kompetens och engagemang.

- Hon brinner verkligen för det här, älskar att skapa i köket och är grunden i affärsidén med hembakat på riktigt i en trivsam miljö med nostalgikänsla, säger Cina som haft eget fik på annan plats i Krokek tidigare.

- När det här dök upp hade jag ett jobb som jag sa upp mig från för att bli en del av Jasmines och Agims dröm.

 

serveringen.jpeg

33 sittplatser totalt inne och snart även många på utsidan. Notera bordsunderläggen med gamla Norrköpingsmotiv. (Foto: Gunilla Pihlblad)

 

Medan vi sitter och pratar pysslar en annan familjemedlem, Cinas man Anders, med diverse plock som alltid behövs i en rörelse som denna. Det visar sig dessutom att det är han som gjort de fina bordsunderläggen med motiv från det gamla Norrköping. På väggarna hänger tavlor med motiv från det gamla Krokek.

- Han har jobbat som utställningstekniker på Arbetets museum i Norrköping och fick ta hand om alla de här bilderna som skulle slängas efter en utställning. Han har plastat in dem och det är foton på båda sidorna. Vi märker att det skapar samtalsämnen här inne. Folk tittar och resonerar om vad de ser.

 

korvkiosk_mack_och_pv.jpeg'

Utemiljön inrymmer även ett litet ”branschmuseum” där fastighetsägaren bland annat ordnar nostagidag varje sommar. (Foto: Gunilla Pihlblad)

 

Själv ser jag en före detta bensinstationsbutik med Q-Starpumpar utanför och en stor parkering utmed genomfarten. Jag ser också en verkstad samt i skogsdungen intill - ett litet ”branschmuseum” med en gammal stationsbyggnad, pumpar, korvkiosk och telefonkiosk.

- Thomas Ekman som äger fastigheten här, har byggt upp den gamla miljön och i slutet av varje sommar ordnar han en nostalgidag med massor av aktiviteter. Dessutom är han en toppenbra hyresvärd, berättar Agim och Cina.

 

inre_rummet.jpeg

Den inre delen av serveringen har en speciell inredning.(Foto: Gunilla Pihlblad)

mjolkpriser.jpeg

 

Inne i sin egen lokal har de nya ägarna som öppnade 20 januari, renoverat och skaffat passande inredning och utrustning. Det mesta är återbruk men man har köpt nya bord, konditoridisk och kaffemaskin. ”Backstage” har man anpassat utrymmena så att det fungerar bra med bakning och tillagning av de lättluncher och smårätter som också serveras.

I butiken finns även glass; styckesaker och mjukglass, samt lite nostalgigodis och en hylla med lokala produkter från Östgötasenap. Dessutom en bokhylla där kunderna kan byta eller köpa begagnade böcker.

 

norrkopingsflask.jpeg

Norrköpingsfläsk, lokaltillverkat godis med anor, har en självklar plats på Fiket i Krokek. (Foto: Gunilla Pihlblad)

 

Sittplatserna är totalt 33 och i det inre mera avskilda rummet möts man av mera nostalgi och mys. Agim och Cina berättar med känsla och glädje om allt de redan erbjuder och vad de vill göra i framtiden. Hyra ut lokalen kvällstid till exempel.

- Vi har mycket beställningar på både vanliga tårtor och smörgåstårtor. Till nästa veckas 60-årsjubileum i Kolmårdens djurpark ska vi göra tårtor till 250 personer. Jättekul!

 

tartor.jpeg

Att få en beställning på tårta till 250 personer när Kolmårdens djurpark firar 60-årsjubileum fick Jasmines kreativitet att blomma lite extra. (Foto från Fiket i Krokeks Facebook)

 

Kunderna är en blandning av stammisar som kommer mer eller mindre dagligen och förbipasserande. De senare ökar i takt med att våren och sommaren har gjort sitt intåg.

- Vi vill göra det personligt och med kärlek. Alla är välkomna och man lär sig snabbt vad kunderna vill ha.

 

cina_med_tarta.jpeg

Passande tårta att hålla fram för Cina Eriksson, mamma till ägaren Jasmine. (Foto: Gunilla Pihlblad)

 

Jasmine, Agim och Carina utgör tre heltidstjänster och utöver det har man en praktikant på deltid. Öppettiderna är 8.30-18 måndag till fredag samt 10-17 lördag och söndag. Försäljningen har hitintills gått över förväntan.

- Det vi hade budgeterat att sälja på ett år har vi passerat på några månader, säger Agim och berättar att man mellan 20 januari och skärtorsdagen bakade 2 868 semlor. Samtidigt som man alltså drog i gång en helt nyöppnad rörelse med allt vad det innebär.

Aktuellt just nu är att få klar en lockande uteplats. Man är på god väg och med tanke på entusiasmen och engagemanget hos de här företagarna är den säkert klar när ni läser detta.

 Foto överst: Jasmine Eriksson Veliaj och Agim Veliaj. (Foto från Fiket i Krokek)

Text: Gunilla Pihlblad

 

ext_sidan.jpeg