Skip to main content

Succésommar för test längs E22

sj2.jpeg

 

Det spred sig snabbt i trakterna kring Norrköping och Söderköping. Det goda ryktet om att det hade öppnat en foodtruck utmed vägen, närmare bestämt på platsen där klassiska Tallbacken hade legat. Och på sociala medier recenserades maten som den godaste fish & chips man ätit. På bilden ses initiativtagarna Sarah Alassi Nystedt och Jan Nystedt.

För det är vad det handlar om i första hand. Fish & chips gjord på färsk fisk och med egen  ”dirtyfrie”. Men också om annan friterad mat som till exempel schnitzel. Namnet och loggan är en lek med ord och designen andas 50-tal och rockabilly. 

 

meny.jpegmat2.jpeg

Fina fisken är färsk, inga halvfabrikat här inte.

 

Det handlar vidare om entreprenörerna Jan Nystedt och Sarah Alassi Nystedt som driver Vänneberga gård en bit därifrån. En fest- och konferensanläggning där man bland annat samarbetar med krögaren Midas Verheijpen på Hållbar och kök i Söderköping. Det är också Midas som står för matserveringen i Fraya, medan Sarah utvecklat konceptet.

- Vi äger marken här där det varit en populär rastplats i många år och vill helt enkelt exploatera den, säger Jan Nystedt och berättar att det var hustrun Sarah  som fick idén om att testa med en foodtruck under sommaren. En idé som dels kom från en blank och fin vagn som de såg i Simrishamn, dels från en resa till Amsterdam där man ju äter mycket friterad mat.

- Tanken är att på sikt bygga upp en riktig rastplats med både mack och krog. Vi har även idéer om en hantverksby i direkt anslutning.

 

vid_bordet.jpeg

Fraya har varit öppen tisdag till och med söndag. På måndagar är det nämligen svårt att få tag i färsk fisk.

 

Sommaren rullade på men foodtrucken stod stilla och stadig utmed E22 och förgyllde tillvaron för hungriga förbipasserande och lokalbor som kom dit för att testa - och sedan kom tillbaka. Mest kunder har det varit runt lunch men även en stadig ström på eftermiddagarna. Efter att själv ha testat och dessutom gjort det rejält genom att ta med egen testpatrull bestående av olika kön och åldrar, kan undertecknad skriva under på att det var fantastiskt väl tillagat och riktigt riktigt gott. 

Fraya-trucken stänger igen nu i samband med att september går mot sitt slut. Man ska sedan utvärdera de gångna månaderna och fortsätta utveckla såväl meny som koncept. 

- Vi är säkra på att vi kommer tillbaka nästa säsong och jobbar vidare med olika intressenter för att kunna bygga upp en fast vägrestaurang, säger Jan och Sarah som på sikt också ser möjligheten att göra en kedja av satsningen.

- Målet är att vara i gång med mack, café och restaurang 2027. Förhoppningsvis även med hantverksbyn.

 

anne.jpeg

Många hoppas på att sommaren 2026 också bjuder på fish & chips från Fraya foodtruck.

 

Text och foto: Gunilla Pihlblad