Skip to main content

Anrika Sibylla-gatuköket Deiles i Örebro återuppstår

sibylla_deiles.jpg

Deiles 1968. Foto: Sibylla

 

Deiles utanför Örebro är en instans inom svensk gatukökskultur. Det första köket, som inte var större än ett par kvadratmeter öppnades 1960 av Lars Deile. Redan på tidigt 1960-tal stod sonen Morgan intill och stöttade pappa när han sålde sina berömda ”Specialbrickor” med korv, mos, lingonsylt, gurka och bröd.

- Den första kiosken hade vi fram till 1966. I den nya, betydligt större kiosken, förberedde vi till och med för pommes frites. Men det var inte förrän en bit in på 70-talet som vi fick tillstånd att servera pommes, berättar Morgan Deile i en intervju för SVT år 2000.

Det är nu 25 år sedan Morgan Deile sålde sin Sibylla efter att ha drivit den i 40 år. Förra året brandhärjades gatuköket och fick rivas, något som givetvis gjorde honom, och inte minst alla gäster mycket ledsna. Men nu kan han och alla andra glädjas igen. Beslutet är fattat. Deiles ska byggas upp igen. Och fort ska det gå, redan i slutet av detta år räknar Sibyllas etableringschef att det ska stå klart.

- Det är Behrn Fastigheter som sett till att detta blir verklighet. De äger marken och ska även äga fastigheten. Sen ska vi från Sibylla-kedjan se till att stötta på alla sätt så att öppningen blir en succé, säger Per Stenlund, etableringschef för Sibylla-kedjan.

Just nu ligger fokus på att komma i mål med en franchisetagare som ser möjligheterna med att utveckla ett modernt gatukök på denna klassiska Sibylla-tomt.

- Ja, precis. Just nu jobbar vi med ett par intressenter. Men vi är inte i mål, vi vet att det finns många i detta område som har kunskap och kapacitet att driva en Sibylla framgångsrikt, så just nu letar vi efter den rätte säger Per.

 

morgan_i_luckan.jpg

En ung Morgan Deile serverandes Specialbricka. Foto lånat av Morgan Deile. 

 

Det är Sibyllas nya modulhus-teknik som ska användas när Deiles i Örebro återuppstår. En teknik som utvecklats i samarbete med Sibyllas etableringsteam.

- Ja, precis det är ett nytt sätt att bygga anläggningar. De är inte bara mycket bra när det kommer till hållbarhet, tack vare lägre byggkostnader och smart finansiering blir de relativt snabbt lönsamma, berättar Per.

De två viktigaste frågorna är - när öppnar gatuköket, och kommer ni att servera Deiles legendariska Specialbricka?

- Jag hoppas vi kan öppna i december om allt går som det ska. Om det kommer att serveras någon Specialbricka är en sak mellan den blivande franchisetagaren och vår konceptavdelning. Kanske en ”Behrns Specialbricka” vore på sin plats, avslutar Per Stenlund med ett skratt.

Källa: Sibylla

 

skiss_sibylla_diles.jpg

Skiss på Sibyllas nya modulhus. Bild: Sibylla