Grahns kör så det ryker och utökar med ny fabrik

Med anor tillbaka till slutet av 40-talet är Grahns Konfektyr i Skövde en godistillverkare med vind i seglen. Vid sidan av ”the big three” är man Sveriges största på sitt område. 30 procent av den totala volymen går idag på export och man tillverkar inte bara de egna varumärkena utan även för andra företag inom samma ägargrupp.
Tillväxtresan är påtaglig. Framför allt har man ökat mycket de senaste två åren. Man har funnits i nuvarande lokaler sedan 2018 men de räcker inte till längre och man har därför förvärvat en intilliggande fastighet.
- Vi räknar med att allt ska vara klart till nästa sommar och då kommer vi att ha en fabrik för gelé och en för karameller, säger vd Jesper Lööw och berättar att man jobbat med en expansionslösning i flera år.
- Ett strategiskt beslut som gör att vi har en spännande resa framför oss. Mycket har hänt från starten 1949 till dagens moderna fabriksproduktion. Samtidigt är kärnan av kvalitet, hantverk och upptäckarglädje bevarad.

Nästa sommar ska Grahns Konfektyr ha en helt ny fabrik i gång.
1949 började Philip Grahn på egen hand började tillverka karameller och klubbor hemma i köket i Skövde. Han reste runt i Skaraborg för att sälja sitt godis på olika marknader och byggde med åren upp en allt större kundkrets.
När sonen Sune involverades i företaget togs de första stegen mot en mer industriell tillverkning. Under 80-talet utvecklades den numera legendariska produkten Hockeypulver som tillverkades hemma i Sunes garage. Produktionen av Hockeypulver såldes 1984 vidare till Tord och Marie Millkvist som några år senare förvärvade Grahns resterande produktion och startade bolaget Totte Gott.
Parallellt med detta hade Sune Grahn börjat intressera sig för nya produktionssätt och affärsmöjligheter. Lösviktsgodis hade precis kommit till Sverige och 1990 flyttade han in i nya lokaler för att tillverka geléråttor, grodor och hjärtan.

Jesper Lööw har funnits med i företaget sedan 1997. Idag är han vd.
Under åren har verksamheten stadigt växt och moderniserats. Lokalerna har byggts ut och sortimentet har breddats. 2007 köptes verksamheten upp av Jesper Lööw och Ola Brewitz som jobbat i produktionen i över tio år. Med förvärvet av Totte Gott 2016 slöts cirkeln när Hockeypulver återigen kom tillbaka till Grahns sortiment.
Sedan 2021 är Grahns Konfektyr en del av Humble Group där det satsats på just konfektyr och där man är Sverigebäst på sockerfritt. 90 procent av allt sockerfritt i butikshyllorna idag kommer från just Humble-företag.
Jesper Lööw började på Grahns redan 1997 och är nu anställd vd. Hans kollega Fredrik Midsten kom till företaget 2010 för att jobba mot kedjorna och de båda tar oss med på en tur i fabriken där det snurrar på för fullt. Just denna dag med gelé medan punchkottar väntar på att bli packade. De berättar att de var tidiga med att satsa på export och att den totala produktionen just nu är 7 300 ton om året. Av dessa svarar punchpralinerna för 1 100 ton.


Punchpraliner svarar för 1 100 av den nuvarande årsvolymen på 7 300 ton.
- 30 procent av vår volym går idag på export som vi var tidiga med enligt strategiska beslut, säger Jesper. Sockerfritt är på uppåtgående och här tillverkar vi till exempel 400 000 påsar i veckan för Pändy, både för export och inhemsk försäljning. Det är viktigt att ha mycket sockerfritt även om debatten är lugn just nu.
Grahns Konfektyrer är det fjärde största godisföretaget i Sverige efter Cloetta, Aroma och Bubs. Den svenska konsumtionen ligger idag på 15,6 kg per person och år och ökade 2024 med sju procent. Samtidigt är det underskott på svenskt godis både inom- och utomlands. Enligt Jesper Lööw beror det både den ökade exporten och uppköp och andra företagsförändringar.
- Men vi ska göra vad vi kan för att producera mera, avslutar han.
Bild överst: Jesper Lööw och Fredrik Midsten.
Text och foto: Gunilla Pihlblad