Svante vill föra Olles arv vidare

När 19-årige Svante Holmberg tog studenten blev han nästan samtidigt ny ägare till ett av Karlskronas mest klassiska matställen, Olles Korvbar, som serverat korv med mos till kunder i stan i över 80 år.
För många Karlskronabor är den lilla byggnaden ett självklart inslag i stadsbilden. Efter 80 år inom samma familj har den nu fått sin andra ägare kan man säga, när Svante Holmberg tagit över verksamheten från och med 1 september. Själv har han varit här och handlat från det att han var liten tillsammans med sina föräldrar och sin farfar.
Vad betyder Olles Korvbar för dig?
- Det sitter verkligen nära hjärtat. Det är något jag vuxit upp med, och jag tycker det är häftigt att få vara den som för detta arvet vidare.
Du är precis färdig med gymnasiet – hur kom du på att köpa en korvbar?
- Jag har alltid drömt om att driva något eget, helst inom restaurangbranschen. Min pappa har haft flera restauranger och nattklubb, så jag har växt upp med det där. Mina föräldrar tyckte att jag skulle börja i liten skala, något jag själv kan driva och lära mig av. När Olles Korvbar kom ut till försäljning kände jag direkt att det här var rätt. Det är ett ställe som alla känner till och som betyder mycket för många här i Karlskrona.

Svante Holmberg har alltid drömt om att driva något eget. Nu gör han det.
Har dina föräldrar hjälpt dig mycket i starten?
- Ja, de finns där i bakgrunden. Det är jag som driver verksamheten, men de hjälper till när det behövs. Fyller på varor, handlar saker och ger råd.
Olles Korvbar har funnits i Karlskrona sedan 1940-talet och verksamheten har givetvis förändrats en hel del sedan dess. Från början var det bara en ”låda på magen”, sedan en liten korvvagn som stod på torget efter att man blivit tilldelad en plats av kommunen. Med tiden har det byggts ut och den byggnaden som finns idag kom till runt 2016. Själva kärnan, den lilla kiosken bakom glasrutan, är faktiskt originalet. Resten är tillbyggt.
På gymnasiet började Svante först på restaurangprogrammet, men han trivdes inte i klassen. Han bytte därför till byggprogrammet, men insåg snabbt att det inte var hans grej. Den dagen han slutade sa han att han aldrig mer skulle hålla i en hammare, och så blev det. Han ville tillbaka till något mer levande, där man möter människor.

Ett av Karlskronas mest klassiska matställen, Olles Korvbar.
Fick du någon introduktion innan du tog över?
- Ja, jag jobbade här hela sommaren tillsammans med den förra ägaren. Hon lärde upp mig, visade hur allt fungerade. Det var väldigt värdefullt, för jag hade ju ingen egen erfarenhet av just korvbar tidigare.
- Jag tog över två anställda som redan jobbade här, och de har varit fantastiska. De har också lärt upp mig. Nu har vi anställt två till, så vi är ett litet team som hjälps åt. Alla är jätteduktiga och det funkar riktigt bra.
På menyn finns det ungefär 40 olika rätter. Klassiska korvrätter, hamburgare, mos, allt det som kunderna vill ha. De säljer lite av allt, och allt säljer bra så i dagsläget finns det ingen anledning att ändra på konceptet.
Vad har du för framtidsplaner?
- Jag vill hålla fast vid det som gör Olles Korvbar speciellt – enkelheten, gemenskapen och den där känslan av tradition. Samtidigt vill jag sätta min egen prägel över tid. Det viktigaste är att kunderna känner igen sig och att de fortsätter komma tillbaka. Framtiden får utvisa om Olles Korvbar kommer etableras i fler städer framöver, men just nu har jag fullt fokus på verksamheten här.
Text: Ann Hedlund
Intervju och foto: Maria Mannebratt
