Följ med på deras resa till ny snabbmats-restaurang
Det är kanske inte ”från ax till limpa”. Men nästan. För från och med nu ska vi följa Maria och Micke Skoglund och deras väg från idé till färdig Sibylla-restaurang.
Platsen är Askersund, i en rondell vid södra infarten där riksväg 50 dra förbi precis i utkanten av den fina lilla sjöstaden vid Vätterns nordspets. Flera samverkande faktorer har gjort läget till just det där paret Skoglund bestämde sig för att förverkliga en gammal dröm.
- Vi har faktiskt sagt i flera år att vi kanske skulle starta en Sibylla, säger Maria och förklarar den naturliga kopplingen.
- Micke arbetar som projektledare inom Backup som är skylt- och inredningsleverantör till kedjan. Min styvpappa, Bosse Nordström, har dessutom i många år arbetat på Ljuspunkten som också var en Sibyllapartner.
Maria själv har en bakgrund som merchandiser i dagligvaruhandeln. Nu senast har hon jobbat som koordinator på en skola. Och även om detta är ett familjeprojekt, inkluderande deras fyra tonårsbarn, så är det Maria som kommer att vara driftsansvarig för restaurangen. Paret bor på landet utanför Örebro, vilket innebär cirka 50 minuters resväg och inget som Maria ser som något problem.
- Tvärtom, så är bilresorna ett bra tillfälle att tänka i lugn och ro.
Läget, som känns klockrent, är en kombination av privatägd och kommunalmark. Karl Dufwa, lantbrukare och entreprenör, ägde den ena delen och fick köpa den andra av kommunen. Efter ha att sökt och beviljats tillstånd har marken iordningställts och betongplattan gjorts klar. Inom kort ska väggarna byggas upp.
- Jag ville öppna en vägrestaurang, det passar perfekt här. Men hade absolut ingen ambition att driva den själv, säger han medan han tippar ett lass grus på planen som inom kort ska asfalteras.
Karl bygger anläggningen och hyr ut den till Maria och Micke som blir franchisetagare i Sibyllakedjan. Efter diverse förseningar är nu öppningsdatum planerat till 28 februari.
- En bra tid, lagom lugnt för att hinna med intrimningen av allt nytt, säger Maria och använder samma beskrivning på deras satsning rent allmänt.
Rätt tid i livet
- Vi hade inte gjort detta om barnen varit mindre. Nu är de 17, 18, 20 och 21 och har möjlighet att delta om de vill. Rätt tid i livet helt enkelt.
För Marias del handlar det just nu om att både utbilda sig och sätta sig in en mängd olika saker. Samt att anställa personal. Mellan 15 och 20 personer närmare bestämt. Hon går igenom Sibylla-skolan på webben, ska praktisera i en annan ny restaurang samt med hjälp av rekryteringsföretag söka personal.
- Det är då man känner hur viktigt är med stöd och service från kedjan.
Restaurangen i Askersund är en drive in med plats för cirka 80 sittande gäster. Den är dessutom, tillsammans med en anläggning i Hofors, först med det nya typhus som tagits fram. Den har sadeltak i stället för platt tak vilket bland annat innebär att man kan jobba mer med rymd i restaurangmiljön och större fönsterpartier för bättre ljusinsläpp. Förhoppningen är att detta både ska snabba upp etableringsprocessen och bidra till att utveckla kedjan.
- Vi hoppas att dessa etableringar ska ge oss ytterligare kunskaper kring hur vi kan optimera våra restaurangbyggnader. Tanken är också att kunna skala ned det nya typhuset i en något mindre storlek för att kedjan ska kunna etablera drive in-restauranger över hela Sverige, säger etableringschefen Per Stenlund.
Per tror också att de nya och modernare husen kommer att kunna bidra till att öka försäljningen.
-Planlösningen är gjord utifrån att kunna maximera och optimera både effektiviteten och våra arbetsflöden.
Rekord nästa år?
Under hösten har det öppnats tre nya Sibylla-restauranger runtom i Sverige. Först ut var Fagersta i mitten av september och sedan Skåre utanför Karlstad samt Skurup i Skåne. Fyra till är på gång mellan februari och juni. Förutom Askersund och Hofors, även Vänersborg och Falkenberg.
2019 kan därmed innebära ett historiskt rekord i antal nyetableringar.
Vi återkommer nu med jämna mellanrum med rapporter från bygget i Askersund.
GUNILLA PIHLBLAD